Skip to main content
Rusmidlers virken

På denne side kan du lære mere om, hvordan rusmidler virker.

Tilbage til oversigten over emner for ambulancebehandleren

Hvordan virker rusmidler?

Rusmidler nedsætter hjernens dømmekraft og øger aggressivitet, den nedsætter koordination og reaktionstid. Alt i alt en farlig cocktail der øger chancen for vold, ulykker og død markant.

Rusmidler defineres af WHO:

  • Trang
  • Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen
  • Abstinenssymptomer eller indtagelse for at ophæve eller undgå disse
  • Toleranceudvikling
  • Dominerende rolle med hensyn til prioritering og tidsforbrug
  • Vedblivende brug trods erkendt skadevirkning.

Rusmidlers afhængighedsskabende effekt

Den fysiske påvirkning af rusmidler viser sig i form af abstinenser, kulderystelser, svedeture, hovedpine og kramper, mens den psykiske del er en psykisk afhængighed, hvor mange afhængige vil gøre “hvad som helst” for at få noget mere.

Rusmidler har ligeledes en toleranceøgende effekt, som betyder, at der skal større og større mængder til for at opnå den samme virkning. Dette skyldes at kroppen bliver bedre og bedre til at nedbryde rusmidlet, og at den CNS bliver mindre følsom overfor rusmidlet.

Der er mange måder at opnå virkning af et rusmiddel. Den mest almindelige form for optagelse er dog i mave-tarm-kanalen igennem munden. Er dette f.eks. en drik eller en tablet, blandet/opløses rusmidlet i mavesækken, hvor en optagelse begynder.

I de fleste tilfælde vil optagelsen dog ske fra tyndtarmen. Det skyldes, at tyndtarmen er meget lang og dermed en meget større overflade, hvorfra det aktive stof kan optages. Faktisk er overfladen i tyndtarmen flere hundrede gange større end i mavesækken.

Lægemiddelstoffet optages gennem tarmvæggen over i blodbanen. Via blodet kommer det aktive stof til leveren og videre til hjertet, hvorfra det pumpes ud i resten af kroppen. På den måde når rusmidlet eller lægemiddelstoffet det ønskede virkningssted.

 
Referencer - e-learning

 Referencer


Videre til næste afsnit: Specifikke rusmidler

Bliv forberedt på redderklar.dk

Vil du være redder eller ambulancebehandler?

Drømmer du ligesom mange andre om at blive en del af fællesskabet af reddere der hver dag passer på Danmark i de gule ambulancer, og som takler alle former for situationer – akutte som fredelige – så er Redderklar noget for dig.

Hør fra reddere og elever der blev optaget, og lær af deres erfaringer. Se interviews, spørg redderne, trænerne og eksperterne.

Læs mere på redderklar.dk

International

(+45) 70 405 110

If you have questions about our services, we are ready to answer your call. You can book transportation 24 hours a day.

Kundeservice

70 405 111

Ring til vores kundeservice på hverdage mellem kl. 08.00-17.00 eller lørdage fra kl. 09.00-15.00, hvis du har spørgsmål til vores services eller ønsker et tilbud.

Vagtcentral

70 405 112

Kontakt vores vagthavende døgnet rundt, hvis du har brug for sygetransport, ambulance eller andre akutte services.